Пестушко В.Ю., Сасихов В.О., Уварова Г.Є.
Географія материків і океанів

Клімат Антарктиди. Органічний світ. Природні ресурси

Клімат Антарктиди

Антарктида — найхолодніший материк Землі.

За картою атласу визначіть середні липневі (зима) та січневі (літо) температури повітря у різних районах Антарктиди.

На внутрішньоматериковій антарктичній станції "Восток" (Росія) зареєстрована найнижча на Землі температура -89,2°С. (Знайдіть станцію на карті в атласі.) Така вкрай низька температура пов'язана з тим, що станція приблизно однаково віддалена від усіх океанів, має значну абсолютну висоту (3488 м). Це місце на планеті вважають Полюсом холоду.

Нам, жителям помірних широт, важко уявити низькі температури в Антарктиді. Тільки тут гас можна різати, як мармелад, і в ньому гасити полум'я. Сталеві вироби на морозі стають крихкими, мов скло. Достатньо кілька хвилин подихати взимку без маски лютим антарктичним повітрям, і людина дістає запалення легенів.

Головна причина винятково суворого клімату — зледеніння. Високе альбедо льоду та довга полярна ніч спричиняють значне охолодження поверхні материка. Внаслідок цього у внутрішніх його районах утворюється область постійного, дуже високого тиску. Звідси, де переважає антициклональна безхмарна погода без опадів, холодне повітря безперервно стікає до країв континенту Формуються так звані стокові вітри. Вони іноді досягають ураганної сили, розвиваючи швидкість близько 200 км на год. При цьому людина в буквальному розумінні може лежати на повітряному потоці.

На узбережжі материка значно тепліше (січневі температури становлять у середньому 0°С), ніж у центрі. Це пов'язано з циклональною діяльністю, яка особливо активна взимку. В цей час посилюються контрасти між холодними антарктичними і порівняно теплими морськими помірними повітряними масами. Іноді циклональні вихори просуваються вглиб материка. їх вторгнення супроводжується штормовими вітрами і снігопадами.

За кліматичною картою Антарктиди визначіть кількість опадів у різних областях материка.

Маючи величезну кількість прісної води, Антарктида є не що інше, як пустеля. Адже води в рідкому стані тут майже не буває, опадів випадає мало і переважно у вигляді снігу. Вологість повітря на материку подекуди нижча, ніж у найжаркіших пустелях земної кулі.

Органічний світ Антарктиди

Антарктида — зона антарктичних пустель. Отже, видовий склад рослин і тварин не багатий. Життя, як і в будь-яких інших пустелях, переважно зосереджене в оазисах Антарктиди. Але вони не мають нічого спільного з африканськими або австралійськими оазисами. До антарктичних оазисів належать області на краях материка, де зрідка трапляються ділянки, які влітку встигають трохи прогрітися та звільнитися від льоду. Тому тільки тут на континенті можна натрапити на лишайники, мохи і навіть квітучі рослини. В озерах оазисів знайдено синьо-зелені водорості. На Антарктичному півострові виявлено кілька видів квіткових рослин.

Життя більшості тварин материка пов'язане з антарктичним узбережжям і океаном. Найпоширеніші тварини Антарктиди — пінгвіни, птахи, що не літають, але добре плавають (мал. 144). Поряд з маленькими пінгвінами Аделі є імператорські масою до 50 кг і висотою понад 1 м. Влітку на прибережних скелях гніздяться баклани, буревісники, поморники.

Пінгвіни
Мал. 144. Пінгвіни

У прибережних водах Антарктиди водяться тюлені: морські слони і морські леопарди. В антарктичних морях багато китів, серед них і найбільші тварини світу — сині кити, завдовжки близько 33 м і масою до 150 тонн. Живляться вони переважно крилем — найдрібнішими рачками. За минулі десятиріччя через надмірний промисел кількість морських ссавців у прибережних водах материка значно скоротилася. З 1967 р. вони перебувають під охороною.

Природні ресурси Антарктиди

Материк багатий на мінеральні і водні ресурси. На ньому знайдені значні поклади залізної руди, нікелю, хрому, міді, слюди, гірського кришталю. Велика ймовірність залягання тут нафти та алмазів. Поки що, за міжнародною угодою, видобуток корисних копалин не ведеться.

В Антарктиді зосереджено 80% запасів прісної води світу, законсервованої в льодовиках. Є перший досвід транспортування антарктичних айсбергів до берегів Кувейту (країна Перської затоки).

ВИСНОВКИ

  1. Льодовиковий покрив є головною причиною  формування суворого антарктичного клімату.
  2. Дуже низька температура і  незначна кількість опадів — головні ознаки антарктичного типу клімату.
  3. Органічний світ Антарктиди надзвичайно бідний, це — льодова пустеля.
  4. Життя на материку зосереджене у прибережній зоні.
  5. Антарктида багата на мінеральні і водні ресурси.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  1. Антарктида — рекордсмен за кількістю сонячної радіації, що надходить у літній час. Чому тоді на материку найнижчі температури на Землі?
  2. Чому Антарктида — пустеля?
  3. Припустіть, що може бути на місці льодового континенту, якщо крига Антарктиди розтане?
  4. У чому полягає своєрідність органічного світу материка?
  5. Чому життя антарктичних тварин пов'язане з морем?
  6. Чому на материку заборонено добувати корисні копалини?
  7. Як своєрідність природи Антарктиди відбилася на характері діяльності тут людини?

Айсберги Антарктиди

Айсберги Антарктиди — це велетенські пересувні водосховища. Вони щороку виносять в океан понад половину тієї води, що використовується за цей період усім людством. Антарктичні айсберги існують кілька років, в окремих випадках навіть десятиріччя. Величезні льодові масиви допливають іноді до 35° південної широти.

Мандрівний полюс

У 50-ті роки XX ст. вчені США заснували на Південному полюсі дослідну станцію "Амундсен-Скотт". Безпосередньо в точці полюса вони поставили невеликий символічний обеліск. Минув час, і обеліск "з'їхав" зі свого попереднього місця. Тоді місцеположення Південного полюса позначили маленьким прапорцем. Проте і його постійно доводиться повертати на місце. Це беззаперечно доводить, що льодовиковий покрив зміщується до країв материка.

Антарктичний крокодил

В Антарктиді немає жодного дерева і навіть куща. Немає тут і хребетних тварин, які б цілорічно перебували на льодовому материку. Проте на відстані 520 км від Південного полюса вчені знайшли в льоду рештки невідомої тварини. Дослідження показали, що вони належать давньому крокодилу, який жив тут близько 200 млн років тому. Ця знахідка підтверджує гіпотезу про те, що в минулому найхолодніший материк світу був вкритий тропічними лісами і болотами. Про це свідчать і поклади кам'яного вугілля, які тут виявлені.

Мармуровий пам'ятник

Відомо, що на Південному материку не дозволяється видобуток корисних копалин. Але був виняток. Брила білого мармуру, яку добули в Антарктиді, стала постаментом пам'ятника відомому полярному досліднику Роберту Скотту.