Пестушко В.Ю., Сасихов В.О., Уварова Г.Є.
Географія материків і океанів

Географічне положення Північної Америки. Історія відкриття та освоєння

Розділ 5. МАТЕРИКИ ПІВНІЧНОЇ ПІВКУЛІ

Тема 1. Північна Америка

Ми розпочинаємо вивчати материки Північної півкулі: Північну Америку та Євразію. Саме тут ми живемо, і тому чимало для нас, зокрема в Євразії, близьке й відоме. Дехто, навіть, може подумати, що все цікаве вже було вивчене. Чи це так? Звісно ж, ні. Доказом цього стане для вас ознайомлення передусім з географією Північної Америки. Адже тут розташовані найбільша за площею прісноводна водойма та найдовша на земній кулі печера. А хіба не викликатимуть подив і захоплення гірські каньйони, глибина яких подекуди перевищує 2 км та краса всесвітньо відомих водоспадів і гейзерів?

Отже, в Північній Америці також є географічні об'єкти та явища, різноманітність яких не менша, ніж на материках тропічних широт.

Чому важливо правильно визначити географічне положення материка?

Географічне положення Північної Америки

За своєю площею — 20,36 млн км кв. (з островами 24,25 млн км кв.) Північна Америка посідає третє місце серед континентів планети. Як і Південна Америка, вона значно витягнута з півночі на південь.

Мис Мерчісон на північній окраїні материка омивається холодними водами Північного Льодовитого океану. А південній окраїні — мисі Мар'ято — невідомі ані сніг, ані крига.

За фізичною картою атласу визначіть широту мисів Мерчісон і Мар'ято та географічні пояси, в яких розташована Північна Америка.

На відміну від материків тропічних широт, Північна Америка розташована повністю у Північній півкулі. Континент простягається в усіх географічних поясах, крім екваторіального. Тому природа його різноманітніша порівняно, наприклад, з Південною Америкою.

Південну частину материка, що розташована у тропічних широтах, називають Центральною Америкою. До неї відносять також Центральноамериканські острови (Вест-Індія).

Миси Принца Уельського і Сент-Чарльз — крайні західна та східна точки материка. Північна Америка за своєю формою нагадує трикутник, оскільки її південна частина значно вужча, ніж північна.

Визначіть географічну довготу крайньої західної та східної точок і протяжність материка між ними, а також вздовж Північного тропіка.

Берегова лінія Північної Америки порізана значно сильніше порівняно з материками тропічних широт і Антарктидою. На півночі материка розташований найбільший у світі острів — Гренландія. На захід від нього розміщена велика група островів — Канадський Арктичний архіпелаг, що є одним із найбільших на планеті.

З півночі та півдня материк омивають дві великі затоки. Одну з них, Гудзонову, іноді називають "льодовим мішком", оскільки вона більшу частину року вкрита кригою. Води другої — Мексиканської затоки, що у тропічних широтах, навпаки, дуже теплі.

Обидві затоки сприяють проникненню далеко вглиб континенту з півночі арктичних, а з півдня — тропічних водних і повітряних мас.

Пригадайте їх властивості

Істотний вплив на природу Північної Америки мають і морські течії, що омивають її береги:

  • Аляскинська,
  • Каліфорнійська,
  • Лабрадорська і
  • течія Гольфстрім.

Знайдіть зазначені морські течії на фізичній карті атласу. Визначіть серед них теплі і холодні та напрями їх руху.

Порізаність берегів Північної Америки сприяла виникненню тут численних морських портів. Особливо важливе значення для морського судноплавства має Панамський канал, найвужча частина якого становить 150 м. Він відокремлює материк від Південної Америки. Від Євразії Північна Америка відокремлена Беринговою протокою.

Історія відкриття та освоєння Північної Америки

Більш як 500 років тому, від першої експедиції Христофора Колумба, розпочалась історія відкриття та подальшого освоєння Америки європейцями (мал. 145). Але ще до Колумба з Північною Америкою познайомилися нормани (північні люди), предки сучасних норвежців. Приблизно тисячу років тому (в кінці X ст.) вони відвідали північно-східні береги материка і заснували там поселення.

Христофор Колумб
Мал. 145. Христофор Колумб

Якщо відкриття норманів не мали помітних економічних наслідків, то плавання Колумба дали початок справжній колонізації Північної Америки. На початку XVI ст. в Центральну Америку ринули іспанські експедиції, які "вогнем і мечем" винищували місцеві племена. За іспанцями біля берегів континенту з'явилися експедиції з інших європейських країн. їхні маршрути пролягали північніше територій, що були вже захоплені Іспанією.

Наприкінці XV ст. італієць Джон Кабот (Джованні Кабото) відкрив острів Ньюфаундленд. У середині XVI ст. французька експедиція Жака Картьє досягла затоки Святого Лаврентія й увійшла в гирло річки з такою ж назвою. На узбережжі було засноване поселення, яке назвали Канадою. Англійці — Джон Девіс (XVI ст.), Генрі Гудзон, Вільям Баффін (XVII ст.), Александр Маккензі (XVIII ст.) та інші продовжили дослідження північно-східних і північних частин материка (мал. 146).

Відкриття та дослідження Північної Америки
Мал. 146. Відкриття та дослідження Північної Америки

Значну роль у дослідженнях західного узбережжя Північної Америки відіграли експедиції російських мореплавців середини XVIII ст. Так, експедиція, яку очолювали Вітус Беринг і Олексій Чириков, пройшла вздовж Алеутських островів, півострова Аляска, описала тихоокеанське узбережжя материка.

Користуючись картами атласу, знайдіть географічні об'єкти, названі іменами мандрівників XV-XVIII ст.

Перші російські поселення в Північній Америці заснував Григорій Шеліхов. Саме з його ім'ям пов'язують виникнення так званої Російської Америки — північно-західної частини континенту Однак у 1867 р. російські володіння у Північній Америці були продані Сполученим Штатам Америки. Ще й донині тут проживають нащадки перших російських поселенців.

ВИСНОВКИ

  1. Північна Америка розташована цілком у Північній та Західній півкулях.
  2. Континент значно витягнутий з півночі на південь і розміщений більшою частиною у помірних та полярних широтах.
  3. Берегова лінія материка дуже порізана.
  4. Європейці вперше досягли берегів Північної Америки в кінці X ст., але активне освоєння материка почалося тільки після плавань Христофора Колумба.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  1. Назвіть найважливіші особливості географічного положення Північної Америки.
  2. Порівняйте систему морських течій навколо Північної та Південної Америки, знайдіть схожі риси в їх розподілі.
  3. Чому корінне населення Північної Америки називають індіанцями?
  4. Уявіть собі, що на півночі материк став вузьким, а на півдні, навпаки, широким. Що б змінилось у природі Північної Америки?